
 

November 1, 2022 

  
 
 

Laura Dennis 

Laura.Dennis@luzernecounty.org 

 

RE: Advisory Opinion on Autopsy Records 
 

Dear Attorney Dennis: 

 
The Office of Open Records (“OOR”) received your request for an advisory opinion on 

October 20, 2022.  The OOR may issue advisory opinions pursuant to Section 1310 of the Right-to-

Know Law (“RTKL”), 65 P.S. § 67.1310(a)(2).  Your request for an advisory opinion is hereby 

GRANTED. 

 

Your advisory opinion request seeks answers to the following questions: 

 

Is the name of a minor discoverable, in an autopsy, under the [RTKL]?  When a 

minor dies, [i]s an autopsy admissible, but the name of the minor redacted?  Or 

does [S]ection [708(b)(30)], not apply to [S]ection [708(b)(20)]? 

 

Section 708(b)(20) of the RTKL, while exempting from disclosure “[a]n autopsy record of a 

coroner or medical examiner…,” explains that the exemption “shall not limit the reporting of the 

name of the deceased individual and the cause and manner of death.”  65 P.S. § 67.708(b)(20).  

Meanwhile, Section 708(b)(30) of the RTKL exempts “[a] record identifying the name, home address 

or date of birth of a child 17 years of age or younger.”  65 P.S. § 67.708(b)(30).  Also relevant to this 

discussion is the County Code, which requires that coroners of the third through eighth classes 

deposit their “official records and papers” with the county prothonotary, 65 P.S. § 1236-B, and 

provide certain coroner records upon payment of set fees, 16 P.S. § 1252-B. 

 

It is the OOR’s belief that Section 708(b)(20) of the RTKL makes the names and cause and 

manner of death public, without consideration of age.  As the Pennsylvania Supreme Court has noted, 

Section 708(b)(20)’s proviso concerning name and cause and manner of death “indicate[s] [the 

General Assembly’s] intent not to limit the coroner’s reporting obligation with regard to the name of 

the deceased and the cause and manner of death.”  Hearst TV Inc. v. Norris, 54 A.3d 23, 33 (Pa. 

2012).  In addition to Section 708(b)(20), 16 P.S. § 1252-B also provides “immediate access to cause 

and manner of death records,” Norris, 54 A.3d at 33, and the RTKL’s exemptions do not apply when 

another law makes records public.  65 P.S. § 67.306.  Therefore, the OOR believes that Section 

708(b)(30) does not apply when dealing with the names of deceased minors in coroner records.  
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With respect to any autopsy reports, those records are required to be deposited with the county 

prothonotary, 65 P.S. § 1236-B, or can be obtained directly from the coroner for a $500 fee, 65 P.S. 

§ 1252-B.  See Penn Jersey Advance, Inc. v. Grim, 962 A.2d 632, 637 (Pa. 2009) (explaining that 

autopsy reports are required to be deposited by the coroner but also may be rapidly procured directly 

from the coroner).  Because another law makes those records available in full, Section 708(b)(30) of 

the RTKL cannot serve as a basis for redaction.  65 P.S. § 67.306. 

 

This Advisory Opinion will be posted on the OOR’s website at 

https://www.openrecords.pa.gov/RTKL/AdvisoryOpinions.cfm.  

 
  

Respectfully, 

 
Liz Wagenseller 

Executive Director 
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From: Dennis, Laura
To: DC, OpenRecords
Subject: Advisory Opinion Sought
Date: Thursday, October 20, 2022 1:08:32 PM

QUESTION OF LAW
Is the name of a minor discoverable, in an autopsy, under the right to know law?

FACTS
Very often autopsy results are sought for the death of a minor.

THIS INQUIRY RELATES TO TWO SECTIONS OF THE RTKL UNDER SECTION 708 (b)  

(20) An autopsy record of a coroner or medical examiner and any audiotape of a postmortem
examination or autopsy, or a copy, reproduction or facsimile of an autopsy report, a
photograph, negative or print, including a photograph or videotape of the body or any portion
of the body of a deceased person at the scene of death or in the course of a postmortem
examination or autopsy taken or made by or caused to be taken or made by the coroner or
medical examiner. This exception shall not limit the reporting of the name of the deceased
individual and the cause and manner of death.

AND

(30) A record identifying the name, home address or date of birth of a child 17 years of age or
younger

ISSUE: When a minor dies, Is an autopsy admissible, but the name of the minor redacted?  Or
does section 30, not apply to section 20?

Thank you for your review of this issue.

Laura Dennis
570-466-9816

Laura C. Dennis, Esq.
Open Records Officer
Luzerne County Office of Law, Assistant Solicitor
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